Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :)

5.0
(101)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka 500 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
masło 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 12% 2 łyżki
cukier puder 5 łyżek

Nadzienie:

jabłka 2 kilogramy
galaretka agrestowa 2 sztuki

Wierzch:

orzechy włoskie 200 gramów
cukier drobny 100 gramów
miód płynny 3 łyżki
mleko 2 łyżki
masło 80 gramów

Porada

Ilość podanych owoców to jabłka już obrane i gotowe do tarcia. Wyjmując ciasta z blachy należy bardzo uważać, gdyż łatwo może się połamać.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :)

Kroki postępowania

1
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i Podgrzewać, do momentu, aż puszczą sok. ok. 10 min.Gdyby były kwaśne można dodać 2-3 łyżki cukru.
Krok 1 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
2
Następnie do gorących wsypać galaretki, wymieszać bardzo dokładnie, zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 2 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
3
Z podanych składników na ciasto zarobić ciasto kruche i podzielić na 3 równe części.
Krok 3 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
4

Na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec oddzielnie wszystkie trzy ciasta, wyjąć i ostudzić (ostania część może pozostać w blaszce). Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
5
Następnie na ostatnią część wyłożyć połowę jabłkowego nadzienia i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugą częścią, dać pozostałe owoce i przykryć trzecią częścią ciasta. Schować do lodówki.
Krok 5 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
6
Obrane i pokrojone orzechy zagotować z pozostałymi składnikami.
Krok 6 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
7
Gotową masę rozłożyć na samej górze ciasta i na noc ciasto schować do lodówki.
Krok 7 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
8
Ciasto jest na tyle smaczne, że znika bardzo szybko :)
SMACZNEGO!
Krok 8 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 16.10.2022 12:22
Z podanych składników na ciasto wychodzi zbyt cienkie ciasto. Mam mniejsza blaszkę na której piekłam niż autorka (wymiary podała w odpowiedzi na komentarz jednego z użytkowników). Myślę że trzeba podwoić ilość lub zrobić o połowę więcej. Nie rozumiem ludzi którzy celowo podają złą ilość aby komuś, kto nie za dużo piecze i mało się zna, nie wyszło. Polecam wyleczyć kompleksy i złość wyrzucać np. rąbiąc drzewo.
M 05.11.2022 10:40
Przeczytaj jeszcze raz swój komentarz i zastanów się kto powinien porąbać sobie to drewno...
Sylwia-25 21.12.2018 11:58
jakie wymiary blaszki na to ciasto ?
Malinka 31.12.2018 16:34
Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale nie miałam dostępu do sieci. Wymiar tradycyjnej blaszki prostokątnej, czyli 36x25 cm. Pozdrawiam serdecznie!
Edith85 05.04.2016 23:14
robię podobne, fakt, szybko znika :-)
Wiesława1 05.04.2016 13:55
coś wspaniałego
Wafelek2601 05.04.2016 11:43
Pyszne ciasto
joannaa24 05.04.2016 11:27
Ciasto sama pychota :)
Mniam 05.04.2016 11:12
Nie dziwię się, że szybko znika. U mnie też by szybko zniknęło, bo ciasto przepyszne :)
Konczi 05.04.2016 10:53
Pysznie się prezentuje :)
Renata9 05.04.2016 10:31
Smaczne ciacho :-)
Czyki 05.04.2016 10:17
Takim ciastem też mogę się zaopiekować:):)pyszniutkie
mysza75 05.04.2016 10:07
jakie pyszne ślinka aż leci
ania2610 05.04.2016 10:02
pyszności - nie dziwię się, że znika!
ben-ka 05.04.2016 09:46
Zjadłabym takie ciacho.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak