Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :)

Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    500 g
  • żółtka

    2 szt
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • cukier puder

    5 łyżek

Nadzienie

  • jabłka

    2 kg
  • galaretka agrestowa

    2 szt

Wierzch

  • orzechy włoskie

    200 g
  • cukier drobny

    100 g
  • miód płynny

    3 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • masło

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i Podgrzewać, do momentu, aż puszczą sok. ok. 10 min.Gdyby były kwaśne można dodać 2-3 łyżki cukru.
Krok 2 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Następnie do gorących wsypać galaretki, wymieszać bardzo dokładnie, zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 3 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Z podanych składników na ciasto zarobić ciasto kruche i podzielić na 3 równe części.
Krok 4 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec oddzielnie wszystkie trzy ciasta, wyjąć i ostudzić (ostania część może pozostać w blaszce).
Krok 5 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Następnie na ostatnią część wyłożyć połowę jabłkowego nadzienia i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugą częścią, dać pozostałe owoce i przykryć trzecią częścią ciasta. Schować do lodówki.
Krok 6 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Obrane i pokrojone orzechy zagotować z pozostałymi składnikami.
Krok 7 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Gotową masę rozłożyć na samej górze ciasta i na noc ciasto schować do lodówki.
Krok 8 - Kruche z jabłkami i orzechami, czyli ciasto , które znika raz dwa :) foto
Ciasto jest na tyle smaczne, że znika bardzo szybko :)
SMACZNEGO!
Malinka
Ilość podanych owoców to jabłka już obrane i gotowe do tarcia. Wyjmując ciasta z blachy należy bardzo uważać, gdyż łatwo może się połamać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia-25

21.12.2018 11:58
jakie wymiary blaszki na to ciasto ?

Malinka

31.12.2018 16:34
Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale nie miałam dostępu do sieci. Wymiar tradycyjnej blaszki prostokątnej, czyli 36x25 cm. Pozdrawiam serdecznie!

Edith85

05.04.2016 23:14
robię podobne, fakt, szybko znika :-)

Wiesława1

05.04.2016 13:55
coś wspaniałego

Wafelek2601

05.04.2016 11:43
Pyszne ciasto

joannaa24

05.04.2016 11:27
Ciasto sama pychota :)

Mniam

05.04.2016 11:12
Nie dziwię się, że szybko znika. U mnie też by szybko zniknęło, bo ciasto przepyszne :)

Konczi

05.04.2016 10:53
Pysznie się prezentuje :)

Renata9

05.04.2016 10:31
Smaczne ciacho :-)

Czyki

05.04.2016 10:17
Takim ciastem też mogę się zaopiekować:):)pyszniutkie

mysza75

05.04.2016 10:07
jakie pyszne ślinka aż leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat