Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami
Kroki postępowania
Mąkę i cukier puder przsiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i dokładnie siekamy nożem,następnie dodajemy jajko i żółtka i zagniatamy dokładnie ciasto.Gotową kulę ciasta owijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30-40 min.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon,dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 min żeby jabłka puściły sok.
Po tym czasie rękami odciskamy nadmiar soku z jabłek.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia ( wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia)
Wyłożone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiekamy około 10-15 min.
Możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi :)
Smacznego :)