Kruche z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    40 dkg
  • cukier puder

    20 dkg
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    25 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Na nadzienie

  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/3 łyżeczki

Dodatkowo

  • cukier puder

    do opruszenia
  • kasza manna

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z jabłkami foto
Przygotowujemy ciasto:

Mąkę i cukier puder przsiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i dokładnie siekamy nożem,następnie dodajemy jajko i żółtka i zagniatamy dokładnie ciasto.Gotową kulę ciasta owijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30-40 min.
Krok 2 - Kruche z jabłkami foto
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon,dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 min żeby jabłka puściły sok.

Po tym czasie rękami odciskamy nadmiar soku z jabłek.
Krok 3 - Kruche z jabłkami foto
Wyjmujemy schłodzone cisto z lodówki i dzielimy go na 2 części.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia ( wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia)

Wyłożone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiekamy około 10-15 min.
Krok 4 - Kruche z jabłkami foto
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,posypujemy kaszą manną i układamy na nim odciśnięte jabłka.
Krok 5 - Kruche z jabłkami foto
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy nią jabłka,dokładnie nakłuwamy widelcem ciasto.Pieczemy 35-40 min w 180°C aż ciasto ładnie się zarumieni.
Krok 6 - Kruche z jabłkami foto
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi :)

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 08.07.2014 08:19
fajny przepis
Zdzisław 27.06.2014 08:58
takie ciasta to bardzo lubie jeść
pajbek 26.06.2014 14:17
Bardzo lubię takie ciasta :-)
Aleksandra/Olcia 26.06.2014 12:10
i duuuużo cynamonu...mniam
dodi 26.06.2014 11:37
świetnie wygląda
Wacław 26.06.2014 10:57
pyszne ciacho :-)
sasanka 26.06.2014 09:01
Pyszna klasyka :)
Lidzia 26.06.2014 05:48
Moje ulubione.
halinah 26.06.2014 00:20
lubię takie ciasto :)
patryska76 25.06.2014 23:56
Pięknie podane! ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat