Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 40 dkg
cukier puder 20 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 25 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Na nadzienie

jabłka 1,5 kg
cukier kryształ 3 łyżki
cynamon Prymat 1/3 łyżeczki

Dodatkowo

cukier puder do opruszenia
kasza manna 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto:

Mąkę i cukier puder przsiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i dokładnie siekamy nożem,następnie dodajemy jajko i żółtka i zagniatamy dokładnie ciasto.Gotową kulę ciasta owijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30-40 min.
Krok 1 - Kruche z jabłkami foto
2
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon,dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 min żeby jabłka puściły sok.

Po tym czasie rękami odciskamy nadmiar soku z jabłek.
Krok 2 - Kruche z jabłkami foto
3
Wyjmujemy schłodzone cisto z lodówki i dzielimy go na 2 części.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia ( wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia)

Wyłożone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiekamy około 10-15 min.
Krok 3 - Kruche z jabłkami foto
4
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,posypujemy kaszą manną i układamy na nim odciśnięte jabłka.
Krok 4 - Kruche z jabłkami foto
5
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy nią jabłka,dokładnie nakłuwamy widelcem ciasto.Pieczemy 35-40 min w 180°C aż ciasto ładnie się zarumieni.
Krok 5 - Kruche z jabłkami foto
6
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi :)

Smacznego :)
Krok 6 - Kruche z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.07.2014 08:19
fajny przepis
Zdzisław 27.06.2014 08:58
takie ciasta to bardzo lubie jeść
pajbek 26.06.2014 14:17
Bardzo lubię takie ciasta :-)
Aleksandra/Olcia 26.06.2014 12:10
i duuuużo cynamonu...mniam
dodi 26.06.2014 11:37
świetnie wygląda
Wacław 26.06.2014 10:57
pyszne ciacho :-)
sasanka 26.06.2014 09:01
Pyszna klasyka :)
Lidzia 26.06.2014 05:48
Moje ulubione.
halinah 26.06.2014 00:20
lubię takie ciasto :)
patryska76 25.06.2014 23:56
Pięknie podane! ;-)
Iwusia 25.06.2014 23:36
ale apatyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak