Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z Jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
żółtko jajek 4
jaja 2
cukier kryształ 1 szklanka
margaryna 0,75 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 0,25 kostki
mąka 3 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
DODATKOWO:
jabłka 1,5 kg
cynamon do smaku
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z Jabłkami

Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekaną margarynę i zagniataj.
Następnie wsyp cukier, a na sam koniec dodaj rozmącone jajka i żółtka.
Zagniataj ciasto na jednolitą masę, aż będzie ładnie odchodzić od ręki.
Następnie rozwałkuj je i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem ( nie musisz go rozwałkowywać, możesz po prostu wyłożyć nim blaszkę).

Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych.
Owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem wg uznania.

Jabłka wyłóż na kruche ciasto.

Z podanych składników zrób kruszonkę. I przykryj nią wyłożona wcześniej jabłka.

Ciasto piecz około 40 - 50 minut w 150 stopniach ( aż kruszonka przyrumieni się na złoty kolor ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 07.02.2014 14:31
Dobre ciasto.
Agata3 07.02.2014 11:38
fajne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak