Kruche z Jabłkami

Kruche z Jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • żółtko jajek

    4
  • jaja

    2
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • margaryna

    0,75 kostki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    0,25 kostki
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • jabłka

    1,5 kg
  • cynamon

    do smaku
  • kruszonka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekaną margarynę i zagniataj.
Następnie wsyp cukier, a na sam koniec dodaj rozmącone jajka i żółtka.
Zagniataj ciasto na jednolitą masę, aż będzie ładnie odchodzić od ręki.
Następnie rozwałkuj je i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem ( nie musisz go rozwałkowywać, możesz po prostu wyłożyć nim blaszkę).

Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych.
Owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem wg uznania.

Jabłka wyłóż na kruche ciasto.

Z podanych składników zrób kruszonkę. I przykryj nią wyłożona wcześniej jabłka.

Ciasto piecz około 40 - 50 minut w 150 stopniach ( aż kruszonka przyrumieni się na złoty kolor ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 07.02.2014 14:31
Dobre ciasto.
Agata3 07.02.2014 11:38
fajne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat