Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3/4 kostki
mąka 2,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
gęsta śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
DODATKOWO:
jabłka 1 kg
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1/2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
migdały płatki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami

Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Prostokątną formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek, wcześniej obranych i pokrojonych w plasterki oraz wymieszanych z 1/2 szklanki cukru i budyniem.

Białka które zostały po oddzieleniu żółtek ubić na sztywno, następnie dodać pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną tak powstałą bezę wyłożyć na warstwę jabłek.
Po wierzchu posypać poskubanymi kawałkami z resztki ciasta, dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów.
Piec 45 min w temp do 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 22.04.2013 07:46
moje ulubione ciacho
qrasnqleq 11.09.2012 11:20
pyszności!!!
czekoladka_m 14.08.2012 14:06
jak zwykle smacznie i kolorowo:):)
artur7 14.08.2012 13:51
fsjne
Karolina44 01.08.2012 15:30
smakowicie wyglada
1j1o1l1a1 26.07.2012 14:48
nie odmówie nawet dwóch porcji:)
Konczi 26.07.2012 10:11
takie ciacho do kawusi to dopiero wypas :) smaczne to !
Pietruszka 26.07.2012 09:32
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak