Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Prostokątną formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek, wcześniej obranych i pokrojonych w plasterki oraz wymieszanych z 1/2 szklanki cukru i budyniem.
Białka które zostały po oddzieleniu żółtek ubić na sztywno, następnie dodać pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną tak powstałą bezę wyłożyć na warstwę jabłek.
Po wierzchu posypać poskubanymi kawałkami z resztki ciasta, dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów.
Piec 45 min w temp do 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.