Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z budyniem truskawkami
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto , wałkujemy od razu na papierze do pieczenia, przekładamy do formy 23cm x 33cm dopasowywujemy tak by brzegi były również z ciasta,część zostawiamy ,zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 20 min, będzie nam się lepiej ścierało na wierzch ciasta.
Budyń;
Budyn gotujemy według przepisu na opakowaniu ale z 700ml mleka na 2 budynie ,ja użyłam słodzonych .
Truskawki ;
Truskawki myjemy, osouszamy , oczyszczamy z szypułek, po czym kroimy na mniejsze kawałki, tak na ćwiartki wystarczy.Skrapiamy je amaretto i cukrem waniliowym , dodajemy pokruszone migdały .
Na ciasto w formie wykładamy chłodny budyń , osypujemy mąką ziemniaczaną ,najlepiej sitkiem bo to ma być tylko lekka mgiełka , po czym dajemy truskawki , znów osypujemy mąką ziemniaczaną , na koniec ścieramy pozostałe ciasto na grubych oczkach na tarce do warzyw, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy przez 45min ja miałam małą foremkę .
Ważne by ciasta nie kroić ciepłego , bo cały sok nam wypłynie, należy dobrze schłodzić, w tedy mąka zrobi coś w rodzaju kiślu, zwiąże sok z truskawek.