Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z budyniem i śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
żółtko jajek 3 sztuki
kwaśna śmietana 3 łyżki
cukier 150 gram
masło 150 gram
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 3 szklanki
śliwki 350 gram
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z budyniem i śliwkami

Kroki postępowania

1
Składniki ciasta szybki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na ok. godzinę. (Ciasto można również przygotować wieczorem i następnego dnia piec ciasto). Śliwki umyć i pokroić po wypestkowaniu na ćwiartki. Tortownicę o śr. 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mniej niż połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć w tortownicy, nakłuć widelcem i podpiec ok. 10 min. w 180st. C.
Krok 1 - Kruche z budyniem i śliwkami foto
2
W międzyczasie przygotować budyń z 3 szklanek mleka. Na podpieczone ciasto wylać jeszcze gorący budyń.
Krok 2 - Kruche z budyniem i śliwkami foto
3
Poukładać gęsto śliwki i posypać je cynamonem.
Krok 3 - Kruche z budyniem i śliwkami foto
4
Resztę ciasta pokruszyć w palcach na powierzchni owoców. Piec ok. 50 min. w temp. 180st. C.
Krok 4 - Kruche z budyniem i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 01.03.2014 18:11
idealne zestawienie smaków :) pycha!
Jadwiga/Jaga85 01.03.2014 16:31
pyszna tarta!!!!!
Agata3 01.03.2014 11:51
mniam mniam! znakomite:)
idealme 01.03.2014 11:46
palce lizać!
aniagdz 01.03.2014 11:09
świetne ciasto i dobry przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak