Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche tartaletki ze śliwkami i gruszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 12% 1 łyżka
gruszki 3 sztuki
śliwki węgierki 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche tartaletki ze śliwkami i gruszkami

Mąkę i cukier puder przesiać, dodać zimne, posiekane masło, 2 żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić je na 10-15min do zamrażarki.

W tym czasie śliwki pokroić na ósemki, a gruszki na cienkie plasterki.

Foremki na babeczki lub tartaletki wysmarować margaryną i wyłożyć cienko ciastem. Owoce poukładać na zmianę śliwki-gruszki na wyłożonym cieście. Resztę ciasta rozwałkować i powycinać kółka wielkości naszych foremek. Na kółkach powykrawać dowolne kształty, np. motylki i odłożyć je do upieczenia. Kółkami przykryć owoce.

Piec w temp. 180 stopni przez 40 minut. Motylki przez 15min.
Można jeść na ciepło lub po ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 10.05.2013 19:09
smaczniutkie
sylwia / sytofala 14.09.2012 19:54
świetny pomysł
magdziorka6 14.09.2012 19:22
śliczne i zapewne bardzo pyszne
kasiaw 14.09.2012 19:19
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak