Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche talarki z cukrem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 60 gram
cukier puder 0,20 szklanki
żółtko jajek 1
mąka 0,75 szklanki
smietana 18% 2 - 3 łyżki
cukier kryształ

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche talarki z cukrem

Kroki postępowania

1
Do miski wsyp mąkę, następnie przesiej cukier puder.
Wbij żółtko ( białka nie wylewaj, ponieważ będzie potrzebne do smarowania ciasteczek ).
Zimne masło pokrój na drobne kawałki i dodaj do miski. Na samym końcu wlej śmietanę i na początku wyrabiaj ciasto łyżką.
Krok 1 - Kruche talarki z cukrem foto
2
Następnie szybko zagnieć ciasto rękoma i odłóż je do zamrażalnika na około 15 minut.
Krok 2 - Kruche talarki z cukrem foto
3
Po upływie tego czasu ciasto krajaj na kawałki i wałkuj na grubość około 5 mm.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj za pomocą kieliszka lub literatki ( albo foremek jeśli posiadasz ) ciasteczka.
Krok 3 - Kruche talarki z cukrem foto
4
Ciasteczka układaj na blaszce.
Każde ciastko po nakłuwaj widelcem, a następnie posmaruj lekko rozmąconym białkiem i posyp grubym cukrem.
Krok 4 - Kruche talarki z cukrem foto
5
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor.


Smacznego! ;-)
Krok 5 - Kruche talarki z cukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.03.2014 11:01
super ciasteczka :)
Czyki 16.02.2014 09:19
Piękne takie talarki i jakie smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak