Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną

Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ciasteczka kruche z puree z dyni, z nutką cynamonu, orzechami i żurawiną są wyśmienite. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    10 dag
  • puree z dyni

    10 dag
  • cukier puder

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka

Dodatki:

  • cynamon mielony

    2 łyżeczka
  • suszona żurawina

    0.5 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i puree z dyni, szybko zagnieść ciasto.
Krok 2 - Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną foto

Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm, oprószyć mielonym cynamonem. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną.

Krok 3 - Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną foto
Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
Krok 4 - Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną foto
Schłodzone ciasto ostrym nożem pokroić na 1 cm plasterki.
Krok 5 - Kruche ślimaczki z dynią, orzechami i żurawiną foto

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15 minut.

IKrakowianka
Do ciasta zamiast puree z dyni można dodać 3 żółtka i 2 łyżki gęstej śmietany. Zamiast cynamonu można dodać gotową przyprawę do szarlotki, jest wyśmienita.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:13
Cudownie wyglądają. Częstuję się jednym :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:23
Wspaniałe i kuszące ślimaczki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat