Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ślimaczki.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 3 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 160 ml
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ślimaczki.

Łatwa, szybka, ciepła przekąska lub dodatek do barszczu albo zup typu krem.

FARSZ:

2 cebule
100 g wędzonego boczku
100 g sera żółtego
100 g sera Feta
1 łyżka oliwy
świeże zioła lub prowansalskie suszone
keczup do posmarowania ciasta

Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony drobno boczek i wysmażyć. Przestudzić. Dodać pokrojony ser i pokruszoną Fetę .

Do miski malaksera wsypać przesianą mąkę, proszek, sól, dodać posiekane masło i mieszać na niskich obrotach do uzyskania grudek. Wlać mleko i wyrobić jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienkie kwadraty 30x30cm.
Ciasto posmarować keczupem, rozłożyć farsz, posypać ziołami i zwinąć w rulon.
Rulon pokroić na 2-centymetrowe kawałki ,lekko spłaszczyć, posmarować jajkiem i ułożyć na blaszce w niedużej odległości. Piec w temp. 200 stop.,15 min.

Ślimaczki są smaczne również następnego dnia ,na zimno. Wg mnie nawet lepsze, chociaż mniej kruche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 09.01.2014 16:56
pysznie wyglądają:)
bietka 16.10.2013 10:44
ale pyszności :)
Smaczna_B 15.10.2013 17:19
mistrzowska ręka!
Kolorowa 14.10.2013 20:28
interesujące
magdziorka6 14.10.2013 15:28
ale zakręcone ślimaczki
matesko 14.10.2013 12:24
apetyczne ciasteczka
joanna30 14.10.2013 12:06
Smakowite :)
Joannasz3190 14.10.2013 11:27
Wyglądają super :)
barbara11561 14.10.2013 11:09
pysznie wyglądają:)
Anna133 14.10.2013 10:55
lubię takie deserowe
Luka Li 14.10.2013 10:14
Apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak