Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche sakiewki z marmoladą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
cukier 1/2 szklanki
masło 120 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche sakiewki z marmoladą

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią aluminiową i chłodzimy pół godziny w lodówce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka o średnicy ok 12 cm.
Krok 1 - Kruche sakiewki z marmoladą foto
2
Na każde kółko nakładamy pół łyżeczki marmolady, unosimy brzegi ciasta i wszystkie zlepiamy razem, zamykając nadzienie w sakiewce.
Krok 2 - Kruche sakiewki z marmoladą foto
3
Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia ciasteczek czyli ok 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Kruche sakiewki z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.02.2014 23:04
O takie ciasteczka to ja jutro zrobię.
PaniMISIOWA 06.04.2013 20:45
bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak