Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pierożki ze szpinakiem i rukolą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
jajko
masło 200 g
sól
bazylia
żółtko jajek
Nadzienie:
rukola 4 garście
cebula 0,5 sztuki
szczypiorek 3 łyżki
szpinak 200 g
olej
sól
Czosnek suszony Prymat
pieprz
śmietana 2 łyżeczki
ser feta 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki ze szpinakiem i rukolą

Kroki postępowania

1
Ciasto: mąkę, jajko, sól (ok 1 płaska łyżeczka) i lekko miękkie jajko mieszamy razem na masę. Jeśli za bardzo nam się klei można dodać mąki. wkładamy gotowe ciasto do lodówki do schłodzenia na 30 minut. W tym czasie robię farsz. Szpinak rozmrażam. Cebulę kroję w kosteczkę i zaczynam smarzyć Dodaję również szpinak i rukolę (rukolę można lekko pokroić w drobniejsze liście). Wszystko razem mieszam i podsmażam. Szczypiorek siekam i dodaję do reszty. Ser feta kroję na drobne kawałki i dorzucam do reszty. Całość lekko doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Smażę do rozpuszczenia sera po czym dodaję śmietanę i mieszam. Farsz jest gotowy.
Krok 1 - Kruche pierożki ze szpinakiem i rukolą foto
2
Wyjmuję z lodówki ciasto. Odkrajam sobie kawałek - ok 1/3. Rozwałkowuję na folii aby ciasto mi się nie przykleiło do wałka ani do blatu. Ciasto najlepiej aby było dość cienko rozwałkowane. Wycinam szklanką koła - wielkość zależy od tego jak wielkie mają być Wasze pierożki. Na jedno koło nakładam farsz a drugim nakrywam. Przyciskam solidnie palcami boki i dociskam widelcem. Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka oraz posypuję suszoną bazylią.
Krok 2 - Kruche pierożki ze szpinakiem i rukolą foto
3
Piekę na blaszce na papierze do pieczenia ok 15-20 minut w temp 180C aż sie ładnie zarumienią.
Krok 3 - Kruche pierożki ze szpinakiem i rukolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 05.05.2013 18:02
Pierożki palce lizać!
Kate131 23.04.2013 08:46
świetny pomysł
LoLa 05.04.2013 12:35
ale głodna się zrobiłam
Papryczka 04.10.2012 20:28
fajne
alexxxanderka 04.10.2012 20:11
zakochałam się i... zgłodniałam ;)
sylwia / sytofala 04.10.2012 20:07
bardzo kuszące
marinia 04.10.2012 20:05
ekstra!
parysek10 04.10.2012 19:24
czadowe
SylwiaMagdaSabin 04.10.2012 18:26
szpinak mniam
fijolek91 04.10.2012 18:13
pycha
Sylwia26 04.10.2012 18:03
apetyczne pierożki :)
Justyna28 04.10.2012 17:57
super
Marta1986 04.10.2012 17:11
smaczne
Adamorek 04.10.2012 17:09
fajne nadzienie
Bogusiaz 04.10.2012 16:16
ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak