Przepis i sposób przygotowania na: Kruche mini strudelki z suszonymi figami
Kroki postępowania
Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Dodać żółtka, a następnie ciągle mieszając (już na niskich obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Ciasto powinno być miękkie i bardziej delikatniejsze niż na zwykłe ciastka, ale nie może się mocno kleić.)
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
(Ja czasami zostawiam na całą noc.)
(1 część = 1 prostokąt. Ciasto może troszkę się lepić do wałka, więc polecam jego wałkowanie między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.)
Figi, miód i cynamon należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.)
Wałeczki umieścić na środku wzdłuż ciasta i delikatnie zwinąć w rulon.
Oba rulony ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do dołu i lekko spłaszczyć.
Całość wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
(Dzięki temu ciastka bardziej zachowają swój kształt.)
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Ciastka po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem i przechowywać na 2 sposoby: ułożone w misce bez przykrycia lub szczelnie zamknięte, ale wtedy staną się odrobinę miękkie.