Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche mini strudelki z suszonymi figami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 20 sztuk, ciasto

mąka pszenna 150 gram
masło lub margaryna 85 gram
cukier 50 gram
miód 25 gram
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól 1 szczypta
cynamon 1 szczypta
aromat waniliowy 2-3 krople
aromat cytrynowy 2-3 krople
aromat pomarańczowy 2-3 krople

Nadzienie

figi 200 gram (suszone)
miód 25 gram
cynamon 1 szczypta

Opcjonalnie

cukier puder

Porada

To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach...

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche mini strudelki z suszonymi figami

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto.
Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Dodać żółtka, a następnie ciągle mieszając (już na niskich obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Ciasto powinno być miękkie i bardziej delikatniejsze niż na zwykłe ciastka, ale nie może się mocno kleić.)
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
(Ja czasami zostawiam na całą noc.)
Krok 1 - Kruche mini strudelki z suszonymi figami foto
2
Po tym czasie podzielić je na 2 równe części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na długie prostokąty o szerokości około 8 cm.
(1 część = 1 prostokąt. Ciasto może troszkę się lepić do wałka, więc polecam jego wałkowanie między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.)
Krok 2 - Kruche mini strudelki z suszonymi figami foto
3
Przygotować nadzienie.
Figi, miód i cynamon należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.)
Krok 3 - Kruche mini strudelki z suszonymi figami foto
4
Masę figową podzielić na 2 części i zwilżonymi dłońmi uformować z nich długie wałki o długości prostokątów z ciasta.
Wałeczki umieścić na środku wzdłuż ciasta i delikatnie zwinąć w rulon.
Oba rulony ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do dołu i lekko spłaszczyć.
Całość wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
(Dzięki temu ciastka bardziej zachowają swój kształt.)
Krok 4 - Kruche mini strudelki z suszonymi figami foto
5
Następnie oba wałki pokroić 5-6 centymetrowe kawałki.
Krok 5 - Kruche mini strudelki z suszonymi figami foto
6
Strudelki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Ciastka po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem i przechowywać na 2 sposoby: ułożone w misce bez przykrycia lub szczelnie zamknięte, ale wtedy staną się odrobinę miękkie.
Krok 6 - Kruche mini strudelki z suszonymi figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2017 00:00
Dobre to jest.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak