Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200g CIASTO:
  • mąka kukurydziana

    100 g
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    5 łyżek
  • masło

    150 g
  • jajko

    1
  • budyń waniliowy

    2 op. BUDYŃ:
  • cukier

    5 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • mleko

    750 ml
  • śliwki

    ok. 600 gram
  • mąka pszenna

    100g KRUSZONKA:
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • cukier

    100 g
  • masło

    100 g
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami foto
Żeby Was zachęcić pokażę najpierw gotowe, przekrojone ciasto i teraz dopiero przepis :-)
CIASTO - mąki przesiałam, zmieszałam z solą i cukrem, dodałam zimne masło i roztarła palcami jak na kruszonkę. Gdy grudki tłuszczu nie były już wyczuwalne dodałam jajko i zagniotłam ciasto.
Krok 2 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami foto
Wylepiłam nim dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy śr. 26 cm i odstawiłam do lodówki na min. 30 minut. Nagrzałam piekarnik do 160 st. C i wstawiłam tortownicę z ciastem wcześniej je nakłuwając widelcem. Piekłam ok. pół godziny aż ładnie się zezłociło.
Krok 3 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami foto
KRUSZONKA - sypkie składniki zmieszałam w misce, dodałam masło i roztarłam palcami aż tłuszcz połączył się z resztą. Odstawiłam do lodówki.
Krok 4 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami foto
MASA - w 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowałam z dodatkiem cukru, soli i esencji. Energicznie mieszając wlałam do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotowałam jakieś 3 minutki.
Krok 5 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami foto
Na podpieczone wyłożyłam bardzo gęsty, gorący budyń. Na budyniu ułożyłam śliwki brzuszkami do dołu (moje były z zamrażarki, ale mogą być świeże byle bez pestek). Wierzch posypałam grubą warstwą kruszonki i wstawiłam formę z powrotem do piekarnika. Piekłam całość jeszcze ok. 45 minut.
Krok 6 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami foto
Ciasto przed pokrojeniem trzeba dobrze wystudzić bo inaczej budyń może wypłynąć. Najlepiej upiec je dzień wcześniej. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (157)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 23.06.2017 22:04
Cudne ciasto
[email protected] 09.03.2017 19:01
Wygląda pysznie
cookingangelika 13.02.2017 14:15
Pychota kruche ciasto i to jeszcze ze sliwkani
Bożena Matuszczyk 23.01.2017 23:01
Rewelacyjne ciacho;)
jagoda5913 11.12.2016 14:41
super ciasto
martynkacytrynka 10.11.2016 11:00
Pyszności!
[email protected] 25.09.2016 22:11
klasyka gatunku
Stenka 22.09.2016 20:03
smaczne ciasto
smerfetka79 03.09.2016 09:31
Apetyczny deser:)
trufelek 19.08.2016 22:20
smakowite ciacho!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat