Kruche faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtka

    5 szt
  • śmietana

    4 łyżki 22%
  • spirytus

    1 łyżka
  • cukier puder

    do posypania
  • olej do smażenia

  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche faworki foto
mąka, żółtka, śmietana,sól- zagniesc jednolite ciasto
Krok 2 - Kruche faworki foto
gotowe ciasto tłuczemy wałkiem lub podrzucamy ciastem dzieki czemu stanie się miękkie.
Krok 3 - Kruche faworki foto
Wałkujemy ciasto jak najcieniej i wykrawamy paski następnie pod kątem tworzac romby.
Krok 4 - Kruche faworki foto
robimy nacięcie w srodku i przeciągamy jeden róg.
Krok 5 - Kruche faworki foto
Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano, kilka sekund z kazdej strony.
Krok 6 - Kruche faworki foto
Odsączamy na ręczniku papierowym. ciepłe posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 29.03.2016 13:46
bardzo lubię
Bernadeta1 08.03.2016 19:23
smaczne faworki
Mama niejadka 28.02.2016 20:50
Super deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat