Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche faworki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
śmietana 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
masło 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche faworki

Kroki postępowania

1
Do miski wsyp 3 szklanki mąki, po 2 łyżki cukru pudru, śmietany i masła. Dodaj żółtka oraz alkohol.
Wszystkie składniki na jednolitą masę.
Krok 1 - Kruche faworki foto
2
Zagniecione ciasto wybijaj drewnianym wałkiem do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Krok 2 - Kruche faworki foto
3
Ciasto podziel na porcje i cienko rozwałkuj.
Następnie pokrój je na paski o szerokości około 2 - 3 cm i przekrawaj na pół.
Krok 3 - Kruche faworki foto
4
Każdy paseczek natnij na środku i przez nacięcie przekładaj koniec paska, aby uformować chruścika.
Krok 4 - Kruche faworki foto
5
W rondlu rozgrzej olej i faworki rzucaj na gorący tłuszcz.
Faworki smaż do momentu, aż będą złote.
Krok 5 - Kruche faworki foto
6
Gotowe faworki można wg uznania posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Kruche faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 08.03.2014 00:58
Lubię faworki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak