Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka tortowa
3 szklanki -
masło lub margaryna
25 dag -
jajko
2 sztuki -
cukier puder
1 szklanka -
kasza manna
2 łyżki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
śliwki węgierki
60 dag -
biała czekolada
2.5 dag -
kasza manna
2 łyżki -
cukier
1 łyżka -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
mąka pszenna
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce przez około 30 minut, ja nie chłodziłam, bo moje ciasto idealnie się wałkowało. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną oraz posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
2. Śliwki: Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście rozcięciem do góry, oprószamy cukrem i cynamonem.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia.
4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Cynamon mielony według uznania.![]()
Komentarze (1)