Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Do takiego ciasta idealnie pasuje filiżanka aromatycznej kawy lub kubek ulubionej herbaty. Wykonanie takiego ciasta to 15 minut plus pieczenie. Polecam na przyjemny podwieczorek. Smacznego życzę :)
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kasza manna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • śliwki węgierki

    60 dag
  • biała czekolada

    2.5 dag
  • kasza manna

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce przez około 30 minut, ja nie chłodziłam, bo moje ciasto idealnie się wałkowało. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną oraz posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

2. Śliwki: Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście rozcięciem do góry, oprószamy cukrem i cynamonem.

3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia.

4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Cynamon mielony według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat