Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
margaryna 150 g
smalec 100 g
jajko
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 100 g
cukier waniliowy
śliwki węgierki 500 g
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami

. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek, margarynę i smalec i siekamy nożem.
Dodajemy oba cukry i jajko, szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na połowę, jedną część wałkujemy (najlepiej na papierze) i przenosimy na blachę o wymiarach 25x35, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180*C.
2. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, układamy na podpieczonym cieście.
Drugą połowę ciasta wałkujemy i przy pomocy wałka przenosimy na śliwki.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 35 minut w temperaturze 190 *C, piekarnik góra/dół.
Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:48
bardzo dobre :)
Janina 27.06.2017 17:03
Fajne ciasto;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak