Kruche ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    350 g
  • margaryna

    150 g
  • smalec

    100 g
  • jajko

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

  • śliwki węgierki

    500 g
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek, margarynę i smalec i siekamy nożem.
Dodajemy oba cukry i jajko, szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na połowę, jedną część wałkujemy (najlepiej na papierze) i przenosimy na blachę o wymiarach 25x35, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180*C.
2. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, układamy na podpieczonym cieście.
Drugą połowę ciasta wałkujemy i przy pomocy wałka przenosimy na śliwki.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 35 minut w temperaturze 190 *C, piekarnik góra/dół.
Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:48
bardzo dobre :)
Janina 27.06.2017 17:03
Fajne ciasto;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat