Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
350 g -
margaryna
150 g -
smalec
100 g -
jajko
-
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier
100 g -
cukier waniliowy
-
śliwki węgierki
500 g -
cukier puder
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasto ze śliwkami
Dodajemy oba cukry i jajko, szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na połowę, jedną część wałkujemy (najlepiej na papierze) i przenosimy na blachę o wymiarach 25x35, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180*C.
2. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, układamy na podpieczonym cieście.
Drugą połowę ciasta wałkujemy i przy pomocy wałka przenosimy na śliwki.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 35 minut w temperaturze 190 *C, piekarnik góra/dół.
Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się