Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto zcieramy na tarce na blaszkę. Podpiekamy w piekarniku około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Dużą patelnię lub garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy rabarbar i posypujemy cukrem. Rabarbar gotujemy na ogniu do momentu aż puści on sok czyli około 2 - 3 minut. Wyłączamy ogień i zlewamy sok z rabarbaru (można go później wypić :) )
Gdy spód do ciasta piecze się nam w piekarniku przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzone a nawet lekko zmrożone masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera wraz z mąka. Wszystko razem krótko miksujemy do uzyskania posypki.
Gdy spód do ciasta się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i lekko studzimy. Następnie ciasto smarujemy cienko dżemem, następnie wykładamy rabarbar i na końcu posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.