Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
kakao 4 łyżki
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 szt
cukier poder 5 łyżek
cukier drobny 1 szklanka
cukier waniliowy 1 op
budyń waniliowy 2 op
olej słonecznikowy 1/2 szklanki
rabarbar 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, 5 żółtkami i 3 łyżkami cukru pudru. Dzielimy na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na spód trzemy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Na pianie układamy pokrojony w kostkę rabarbar, na wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.07.2013 19:05
Ciasto godne polecenia.
czekoladka_m 17.06.2013 15:20
Mniam, jedno z moich ulubionych ciast:)
Bernadeta1 16.06.2013 15:50
super ciasto
Izabela77 07.06.2013 19:39
Pianka jest po upieczeniu delikatna, nie ma konsystencji gumy a ciasto wszystkim smakowało i szybko znikneło
lara 06.06.2013 10:41
rewelacyjne!!!
monisia1977 06.06.2013 07:18
super ciacho
Luki 05.06.2013 21:51
smakowicie wygląda
Krzysztof15 05.06.2013 21:44
Rewelacja!!
AnielskaSlodycz 05.06.2013 21:39
robie takie i polecam :P
Wiesława1 05.06.2013 21:37
rabarbar świetnie komponuje się z budyniem.Rewelacja
Noruas 05.06.2013 21:28
bardzo ciekawie wyglądające ciasto
Megg 05.06.2013 21:11
przepyszne ciasto
dianix 05.06.2013 21:08
a miałam takie dzis xzrobic, tyko zostanawialam sie jak bedzie sie komponowal rabarbar z bydyniem,.. maż mnie zniechęcił, załuje teraz, mimo ze moje tez wyszło pyszne
Marta11 05.06.2013 20:40
wyglada swietnie juz dodalam do swojej ksiegi przepisow jak bede miala wiecej czasu to zrobie tylko martwi mnie to ze pianka budyniowa moze byc troche gumowa na zdjecieu wyglada ladnie
Renata9 05.06.2013 20:25
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak