Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
cukier 220 gram
jajko 6
cukier wanilinowy 2 opakowania
mąka tortowa 420 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rabarbar 900 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Oddziel żółtka od białek .Masło utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj 1 op. cukru wanilinowego oraz 20 g cukru. Pod koniec dodaj żółtka.
Do utartego masła dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Powinna wyjść kruszonka. Jedną garść naszej kruszonki odłóż, a pozostałą wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij ciasto dłonią do blaszki.
Na ciasto wyłóż pokrojony w plasterki rabarbar i posyp pozostałym cukrem wanilinowym.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Tak przygotowaną bezę przełóż do rękawa cukierniczego. Na cieście z zrób bezową kratkę. W miejscach gdzie nie ma bezy posypuje ciasto kruszonką.
Ciasto piecz w 200 C. przez ok. 20 minut. Po czym zmniejsz temp. do 170 i piecz przez następne 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.06.2017 15:51
smaczne ciasto
Edita 06.06.2017 20:46
pysznosci
Malinka 06.06.2017 09:11
Zjadłabym bardzo chętnie!
Franciszek 06.06.2017 00:05
pyszne do kawy
Bożena Matuszczyk 05.06.2017 23:43
Bardzo smaczne ciacho , lubiane przez moją rodzinkę;);)
Stenka 05.06.2017 21:44
smaczne ciasto
Bernadeta1 05.06.2017 21:16
pychota takie ciasto
IKrakowianka 05.06.2017 20:50
uwielbiam takie ciasta
pestka 05.06.2017 20:46
smaczne ciasto
Diana Rusiłowicz 05.06.2017 19:12
Pysznie wygląda!
Ada-Gaba 05.06.2017 16:16
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak