Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUCHE CIASTO Z PYSZNĄ BEZĄ I RABARBAREM

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 200 g
mąka ziemniaczana 50 g
masło zimne 200 g
cukier drobny 50 g
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki

Nadzienie

rabarbar 600 g
cukier 200 g
cynamon 1/2 łyżeczki
dżem truskawkowy 1/2 słoiczka

Beza

białko 4 sztuki
cukier drobny 200 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHE CIASTO Z PYSZNĄ BEZĄ I RABARBAREM

SPÓD:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia. Rozcieramy w rękach, robimy coś w stylu kruszonki. Następnie dodajemy 4 żółtka i zagniatamy w kulkę ciasta. Na blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papier, a następnie wylepiamy ciastem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. A po tym czasie przekłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.

NADZIENIE:
Rabarbar myjemy, odcinamy liście, a łodygi kroimy drobno (ja pokroiłam na półplasterki). Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy 3-4 łyżki dżemu, a na dżem wykładamy rabarbar. Z powrotem wstawiamy do piekarnika i pieczemy również 20 minut w 170 stopniach. W tym czasie robimy bezę.

BEZA:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Ubijamy 2-3 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy 0,5 minuty.

Ubitą bezę wykładamy na rabarbar, a na bezę posypujemy płatki migdałowe. Wstawiamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 60 stopni i tym razem suszymy z termoobiegiem przez około 15 minut. Po tym czasie chwile czekamy aż piekarnik lekko ostygnie przy uchylonych drzwiczkach i wyciągamy ciasto. Czekamy do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak