Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
margaryna 250 g
mąka 2,5 szklanki
cukier puder
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżki
budyń waniliowy 2 opakowania
sól
olej 0,5 szklanki
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką.

Kroki postępowania

1
Z mąki, miękkiej margaryny, 4 łyżek cukru pudru, 5 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto.
Krok 1 - Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką. foto
2
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - jedną większą (2/3 całości) i jedną mniejszą (1/3 całości). Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do lodówki. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylepić jej spód większą częścią zagniecionego ciasta przygotowując w ten sposób spód ciasta.
Krok 2 - Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką. foto
3
Wstawić wylepiony w blaszce spód ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać go przez 15 - 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić. Za pomocą miksera ubić ze szczyptą soli oddzielone wcześniej z jajek białka. Do ubitych białek dodawać stopniowo biały i waniliowy cukier i dalej miksować pianę tylko już na niższych obrotach miksera. Do ubitej z cukrem piany dodać dwa budynie waniliowe bez cukru i olej i wszystkie dodane produkty delikatnie wmieszać w pianę za pomocą łyżki. Wyłożyć gotową słodka pianę z wmieszanymi dodatkami na podpieczony i przestudzony spód ciasta.
Krok 3 - Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką. foto
4
Pianę równomiernie rozprowadzić po spodzie ciasta. Na wyłożoną pianę poukładać opłukane i osuszone maliny tak, by przykryły całą powierzchnię piany.
Krok 4 - Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką. foto
5
Wyjąć mniejszą część zagniecionego ciasta z lodówki i skubać ją palcami na wierzch wyłożonych na pianę malin tak, by ciasto przykryło maliny.
Krok 5 - Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką. foto
6
W ten sposób przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Upieczone i przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 - Kruche ciasto z malinami i z białkową pianką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 18.09.2014 20:47
uwielbiam takie ciasta
irenka 18.09.2014 19:58
ale pyszne ciacho
Grazyna0211 18.09.2014 19:21
bardzo dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak