Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z budyniem, owocami (śliwki, figi), kruszonką i orzechami
Mąkę pszenną typ 450-500, sól i cukier wymieszać, dodać miękkie masło i połączyć składniki (ja to robię w robocie kuchennym). Następnie dodać żółtko, dokładnie i szybko wyrobić ciasto.
Formę (użyłam 15x20 cm) wylepić warstwą ciasta i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia. Wstawić piekarnik na 180 stopni, gdy się nagrzeje wstawić formę do piekarnika i piec 15 minut.
Masa budyniowa:
Proszek budyniu rozpuścić w 1/3 zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozpuszczony budyń i zagotować.
Masą budyniową, przestudzoną wyłożyć na cieście kruchym.
Owoce umyć, osuszyć i przekroić ze śliwek wyjąć pestki. Owoce poukładać na budyniu.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać miękkie masło i siekaczką połączyć. Zlepić w grudki. Schłodzić.
Kruszonkę rozsypać na owoce. Posypać orzechami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż kruszonka się upiecze i zrumieni.
Kroić o ostygnięciu.
Smacznego.