Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
jaja 2 sztuki
margaryna 250 gramów
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 1 litr
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Porada

Im mniejsze będą porcje ciasta włożone do zamrażalnika, tym jest większe prawdopodobieństwo, że ulegną zamrożeniu i będzie się je łatwiej ścierało na tarce. Lekko ciepłe mleko lepiej łączy się z proszkiem budyniowym, wytwarzając zdecydowanie mniejszą ilość grudek. Ważne jest, żeby mleko nie było za gorące, bo zaparzy nam mąkę. Dla pewności przygotowany budyń możemy przecedzić przez sitko, aby ewentualne grudki na nim zostały.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem

1. Przesiewamy mąkę z proszkiem na stolnicę, dodajemy margarynę (najlepiej wyjąć ją z lodówki na jakieś 30 minut przed przystąpieniem do zagniatania, bo ciepła margaryna bez problemów łączy się z mąką). Wszystko razem siekamy. Następnie do posiekanej margaryny dodajemy cukier puder, wanilinowy oraz 2 jajka. Całość zagniatamy.

2. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/4 (tą która będzie ścierana na wierzch ciasta), dzielimy ją na mniejsze porcje, aby szybciej się schłodziły i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto, które zostanie wyłożone na spód wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

3. Przygotowujemy blachę. Smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie na sitku odsączamy brzoskwinie z puszki i kroimy je w niewielką kostkę.

4. Mieszamy oba budynie wraz z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru. W garnku podgrzewamy 1 l mleka, kiedy będzie już lekko ciepłe, odlewamy z niego 1 szklankę i łączymy z budyniami. Całość starannie mieszamy.

5. Na podgrzanym mleku gotujemy budyń, a następnie lekko go studzimy (około 15 minut).

6. W czasie kiedy budyń stygnie, wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim przygotowaną formę. Na ciasto wylewamy jeszcze ciepłą masę budyniową, na niej układamy pokrojone brzoskwinie, które lekko dociskamy do masy. Na wierzch ścieramy porcje ciasta, które wcześniej były schłodzone w zamrażarce.

7. Ciasto pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu (ciasto z budyniem musi całkowicie ostygnąć, bo w przeciwnym wypadku masa budyniowa będzie nam się wylewała) posypujemy obficie cukrem pudrem.

Proponowany rozmiar blachy to 20x25 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luka Li 09.05.2013 22:13
Uwielbiam ciasta z budyniem! A tu budyń, brzoskwinie i kruche ciasto - pychota!
babajaga1969 08.05.2013 20:28
to ciasto jest pyszne
Monika-twin 08.05.2013 10:01
fajne połączenie
Konczi 08.05.2013 08:27
ciacho z budyniem zawsze się sprawdza
marta1221 08.05.2013 08:23
mmmm. smakowicie wygląda )
Ola1984 08.05.2013 07:46
Bardzo lubię takie proste ciasta. Budyń z owocami to świetne połączenie.
bietka 08.05.2013 07:15
pyszne jest to ciasto :)
monisia1977 08.05.2013 06:50
fajne ciacho
idealme 08.05.2013 00:23
mmmm pycha!
reniatka 07.05.2013 22:51
wszystko dokładnie opisane brawo!a ciasto musi byc pyszne!
TEtalicha 07.05.2013 22:24
i kolejen super ciacho
ZEWA 07.05.2013 22:15
bardzo pyszne ciasto
dianix 07.05.2013 22:13
bardzo fajny opis przygotowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak