Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 5 sztuk
masło 250 g 1 sztuka
krem do tortów śmietankowy 1 sztuka
jabłka 5 sztuk
kisiel 1 sztuka
budyń waniliowy 1 sztuka
wiórki kokosowe 3 łyżki
cukier drobny 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z bezą

Z mąki,cukru pudru,cukru waniliowego,masła,proszku do pieczenia oraz żółtek zarabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Jabłka obieramy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do rondla i wsypujemy 3,4 szklanki cukru. Dusimy na średnim ogniu aż jabłka zmiękną. Kisiel rozrabiamy w szklance zimnej wody i dolewamy ok pół szklanki do jabłek. Zagotowujemy mase i zdejmujemy z ognia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut. Na nim smarujemy masę z jabłek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich pozostały cukier,delikatnie ubijając,wiórki kokosowe oraz budyń. Dokładnie mieszamy,wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut. Krem waniliowy robimy wg przepisu na opakowaniu i smarujemy nim masę z jabłek. Całość przykrywamy wystudzoną bezą i wstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 26.08.2012 19:45
mniam
monika1968 25.08.2012 16:59
ciekawe
Konczi 24.08.2012 21:18
koniecznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak