Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z agrestem

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka krupczatka 260 g
masło lub margaryna 100 g
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 3
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki

Piana

białko 3
cukier puder 100 g
budyń śmietankowy 1 opakowanie

Dodatkowo

agrest 500 g

Porada

Gdyby ciasto za bardzo się spiekło na wierzchu np. po 20 minutach można je przykryć folią aluminiową (stroną bardziej błyszczącą do góry).

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z agrestem

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na ok. 1 godz. Blachę to pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastem z lodówki wylepiamy formę lub trzemy je na tarce i lekko dociskamy do blaszki. Agrest myjemy, odcinamy ogonki i ewentualnie większe owoce kroimy na połówki. Agrest przekładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier i dalej miksując na gładką masę. Na końcu dodajemy budyń. Pianę przekładamy na agrest. Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na piankę.
Ciasto pieczemy w 180- 190 stopniach przez ok. 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 17.11.2015 18:59
Uwielbiam ciacha z kwaśnymi owocami :)
2milutka 17.11.2015 13:18
Całkiem smacznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak