Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto rabarbarowe z pianką
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.
Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.
Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.
Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min.
Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.
Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek.
Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.