Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 g
cukier puder 90 g
jajko 3 szt
masło 220 g
sól 1 szczypta
rabarbar 800 g
cukier 150 g
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

Żółtka oddzielamy od białek.

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.

Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.

Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.

Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min.

Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.

Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek.

Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 13.05.2016 19:41
smaczne wiosenne ciasto
Wacław 03.05.2016 13:27
zjadło by sie kawałek ;-)
Malinka 03.05.2016 11:27
Ale apetyczne słodkości!
bryndzia93 03.05.2016 09:48
Pyszne ciacho :)
justynkag 03.05.2016 09:01
Chętnie bym spróbowała
Mniam 03.05.2016 08:26
Z chęcią bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak