Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skłankiki na ciasto

mąka tortowa 600-700 g
margaryna 250 g
jaja 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśne mleko 3-4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka do posypania
tłuszcz do formy 50 g
cukier puder 300 g

masa jabłkowa

jabłka antonówki 2 kg
cukier 3/4 szklanki
galaretka cytrynowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti

Kroki postępowania

1
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę .
Krok 1 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
2
Dodać cukier puder , cukier waniliowy, margarynę zimną pokrojoną i posiekać .
Krok 2 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
3
Wbić jajka , dodać kwaśne mleko , wymieszać nożem lub łyżką .
Krok 3 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
4
Wyrobić rękami ciasto i podzielić na trzy części . Włożyć na 1 godzinę do lodówki .
Krok 4 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
5
Wyjąć ciasto chłodne i rozwałkować , na foremki 24 x 38.Piec 1 80 stopniach 20 minut każde . W termoobiegu można piec dwie blachy naraz .
Krok 5 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
6
Upiec na złoty kolor .
Krok 6 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
7
Jabłka obrać zetrzeć na tarce ,przełożyć do garnka z grubym dnem i prażyć , mieszać aby się nie przypaliły .
Krok 7 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
8
Pod koniec , wsypać cukier,wymieszać i smażyć chwilę aż cukier się rozpuści . Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę cytrynową , mieszając do momentu gdy galaretka się rozpuści .
Krok 8 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
9
Gorącą masą jabłkową przekładać upieczone wcześniej placki .
Krok 9 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto
10
Po wierzchu posypać cukrem pudrem i wynieść do chłodu aby ciasto nawilgło .Najlepsze jest na drugi dzień .
Krok 10 - Kruche ciasto przekładane masą jabłkową z dodatkiem galarekti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 17.10.2016 00:53
Pyszne ciacho :)
Łukasz15 16.10.2016 23:13
Dobre do kawy
bietka 16.10.2016 22:59
Ciasto proste ale za to bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak