Kruche ciasto kokosowe z bananem, truskawkami i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto jest niesamowicie pyszne, kusi zapachem, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Idealnie smakuje jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz po całkowitym ostygnięciu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 22 x 26 cm, kruche ciasto:

  • mąka pszenna

    300 gramów
  • wiórki kokosowe

    100 gramów
  • cukier puder

    150 gramów
  • masło zimne

    200 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • banan

    2 sztuki
  • truskawki

    400 gramów

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i podzielić na 2 części - 2/3 oraz 1/3.
Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a większym wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto w formie wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić. Następnie spód równomiernie posypać wiórkami i umieścić na nim plasterki banana oraz połówki truskawek obtoczonych w mące ziemniaczanej - przekrojoną stroną do góry. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto z zamrażarki.
Całość ponownie umieścić w piekarniku i piec około 30 minut. Ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.06.2018 20:51
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat