Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka czekoladowe na śmietanie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
masło 250 g
sól
olej roślinny 0,5 szkl
śmietana 12% 200 g
czekolada gorzka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka czekoladowe na śmietanie

Schłodzone masło posiekać starannie z przesianą mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, olej i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Włożyć na 0,5 h do lodówki. Rozgrzać piekarnik na ok. 180 stopni.Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Dowolną foremką (albo kieliszkiem) wycinać ciastka i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec ok 10 minut. W zależności od wielkości foremek i grubości rozwałkowanego ciasta ilość ciastek jest różna. Mnie z jednej porcji wychodzi ok 100-110 ciasteczek. Kiedy ciastka wystygną, rozpuścić gorzką czekoladę w tzw. kąpieli wodnej i posmarować ciastka czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 12.02.2017 08:53
Uwielbiam ciasteczka :)
Joanna46 20.11.2012 09:37
Mysiunia, możesz sobie znaleźć jakąś większą foremkę, to będziesz miała mniej pracy.
Lemon 19.11.2012 21:02
super
PaniMISIOWA 19.11.2012 20:19
bardzo apetyczne
treonina 19.11.2012 19:15
wyglądają pięknie!
magdziorka6 19.11.2012 19:11
śliczne i smaowite
perla 19.11.2012 19:06
Ślinka cieknie
Mysiunia 19.11.2012 18:54
100 ciasteczek :) Ile to się trzeba nawykrawać tego :) muszę wypróbować :)
gosia561 19.11.2012 18:50
już święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak