Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z michałkami i czekoladą mleczną

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 300 gram
cukier trzcinowy 250 gram
cukier 150 gram
ekstrakt waniliowy 3 łyżeczki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
mąka 600 gram
michałki czekoladki 10 sztuk
czekolada mleczna
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z michałkami i czekoladą mleczną

Masło roztopić w rondelku i odstawić, żeby trochę przestygło. Do miski wsypać cukier trzcinowy oraz zwykły i wszystko zalać przestudzonym masłem. Dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, oraz zimnej jajka i żółtka, po czym mieszać do momentu uzyskania lekkiej kremowej masy. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy i wymieszać żeby składniki się połączyły. Dodać pokrojone michałki i czekoladę mleczną. Wymieszać. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Ja masę nabierałam małą łyżeczką, robiłam kulkę i na blaszce formowałam ciasteczka. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Mają się lekko zarumienić na bokach. Po przygotowaniu pierwszej porcji ciasteczek do pieczenia pozostałą masę najlepiej włożyć do lodówki i wyjmować ją gdy będziemy przygotowywać kolejne porcje. Będą się nam ciasteczka lepiej robiły :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 27.11.2012 08:33
muszę wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak