Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ
CIASTO:
Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ).
Owijamy w folię spożywczą i wkłądamy na 30 minut do mrożenia.
Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wyciamy okrągłe ciasteczka.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut ( do zrumieniania ).
NADZIENIE:
Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.
Dodajemy miód i cukier.
Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.
Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.
CAŁOŚĆ:
Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy.
Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.
Smacznego!