Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z makiem

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszne, chrupiące oraz pełne makowych piegów ciasteczka maślane. Są bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a po upieczeniu idealne do chrupania o każdej porze dnia! :)

Składniki:

mąka pszenna 280 gramów
cukier puder 90 gramów
mak 40 gramów
masło 150 gramów
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
laska wanilii 0,5 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Porada

Ciasteczka idealnie sprawdzą się na markizy lub składane ciasteczka z dziurką i konfiturą. Wtedy pamiętajmy, aby nie wykrawać środka z jednej partii ciastek, która będzie ich spodem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z makiem

KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, zmielony mak, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy suche składniki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ziarenka wanilii oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto.

KROK 2. Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.

KROK 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem małych odstępów. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut (pieczenie góra-dół).

* Suchy mak możemy zmielić samodzielnie lub kupić już zmielony.

** Jajko oraz masło powinny być schłodzone.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak