Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z kolorowym lukrem :)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasteczka

mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 2/3 szklanki
żółtko jajek 2 szt
masło zimne 200 g
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lukier plastyczny

cukier puder 750 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
gorąca woda 50 ml
barwnik spożywczy do ciast 2 kolory

Porada

Do zrobienia lukru jest potrzebna glukoza, nie wiem czemu nie mogłam jej dodać do listy składników:)

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z kolorowym lukrem :)

Ciasteczka:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko wyrabiamy ciasto. (Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko).
2. Gotowe ciasto wkładamy w torebkę śniadaniową i wkładamy na godzinę do lodówki.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, a następnie wycinamy foremkami ciasteczka.
4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut.
6. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną... a my zabieramy się za...

Lukier plastyczny:)
1.Do szklanki wlewamy 50 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę* (3 łyżeczki) i dalej mieszamy.
2. Do miski wsypujemy przesiany cukier puder (przy czym musimy pamiętać, że trzeba robić to stopniowo, ponieważ może się okazać, że wystarczy go mniej niż jest podane w przepisie) i wlewamy do niego bardzo wolno żelatynę.
3. Mieszamy do momentu, aż zobaczymy, że cukier zaczyna się "wiązać", następnie zaczynamy zagniatać lukier dodając pozostały cukier puder.
4.Masa powinna wchłonąć cały przygotowany cukier puder
5. Tak przygotowany lukier barwimy barwnikami spożywczymi ( ja używam tych w tubkach, które można kupić prawie w każdym większym sklepie, jednak należy pamiętać, że też trzeba dodawać je stopniowo, żeby nie uzyskać zbyt ciemnego koloru, jeśli tego nie chcemy:)).
6.Masę wałkuję zawsze na macie przypominającą stolnicę, wcześniej podsypując ją delikatnie mąką.


Życzę smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.11.2014 11:41
ciekawie się prezentują, kuszą oczy
Katarzyna/kate1980 05.11.2014 21:40
fajnie się prezentują
kasia.s 04.11.2014 16:05
IZABELA29 wzorek robiłam wykałaczką od szaszłyków:)
Wafelek2601 04.11.2014 11:36
Pyszne ciasteczka
IZABELA29 04.11.2014 10:33
bardzo fajne, a jak zrobiłaś wzorek
mysza75 04.11.2014 10:12
jakie fajne ciacha i jak kolorowo
mały_łasuch 04.11.2014 09:44
Prześliczne i na pewno przepyszne! :)
odjechana 04.11.2014 09:28
Cudne te ciasteczka :)
Renataj 04.11.2014 09:27
Prezentują się wspaniale:)
Wiktoria29 04.11.2014 09:21
piękne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak