Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z kolorowym lukrem :)
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko wyrabiamy ciasto. (Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko).
2. Gotowe ciasto wkładamy w torebkę śniadaniową i wkładamy na godzinę do lodówki.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, a następnie wycinamy foremkami ciasteczka.
4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut.
6. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną... a my zabieramy się za...
Lukier plastyczny:)
1.Do szklanki wlewamy 50 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę* (3 łyżeczki) i dalej mieszamy.
2. Do miski wsypujemy przesiany cukier puder (przy czym musimy pamiętać, że trzeba robić to stopniowo, ponieważ może się okazać, że wystarczy go mniej niż jest podane w przepisie) i wlewamy do niego bardzo wolno żelatynę.
3. Mieszamy do momentu, aż zobaczymy, że cukier zaczyna się "wiązać", następnie zaczynamy zagniatać lukier dodając pozostały cukier puder.
4.Masa powinna wchłonąć cały przygotowany cukier puder
5. Tak przygotowany lukier barwimy barwnikami spożywczymi ( ja używam tych w tubkach, które można kupić prawie w każdym większym sklepie, jednak należy pamiętać, że też trzeba dodawać je stopniowo, żeby nie uzyskać zbyt ciemnego koloru, jeśli tego nie chcemy:)).
6.Masę wałkuję zawsze na macie przypominającą stolnicę, wcześniej podsypując ją delikatnie mąką.
Życzę smacznego:)