Kruche ciasteczka w cynamonie

Kruche ciasteczka w cynamonie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Takie ciasteczka można upiec na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości (niecała godzinka i są gotowe ). Do pieczenia można zachęcić dzieci, które potem z wielkim apetytem będą je zjadać, uwierzcie mi ciasteczka są tak pyszne, że zjedzą nawet gorące :) Zapraszam na ciasteczka :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • cukier

    0.5 szklanki
  • cynamon mielony

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasteczek:

Krok 1 - Kruche ciasteczka w cynamonie foto
Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajko ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Krok 2 - Kruche ciasteczka w cynamonie foto
Ciasto nabieramy łyżką i dłońmi formujemy kulki, następnie obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Krok 3 - Kruche ciasteczka w cynamonie foto

Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując znaczne odstępy, ponieważ kulki trochę się rozpłyną i mogą się zrosnąć.

Krok 4 - Kruche ciasteczka w cynamonie foto
Ciasteczka pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Studzimy, podajemy i smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą 2 blaszki ciasteczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.07.2018 23:08
Dobre takie.

Babeczka35

03.07.2018 06:50
Bardzo polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat