Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • masło

    25 dag
  • cukier

    15 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • orzechy laskowe

    10 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kruche ciasteczka orzechowe

Orzechy laskowe drobniutko posiekać. Mąkę pszenną należy przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać masło i posiekać. Zagnieść z cukrem, orzechami i żółtkami jaj. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasteczka układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 25 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

RenataZ-et 12.02.2014 22:21
świetne ciasteczka
romanrafal
romanrafal 24.11.2013 09:40
pyszne ciasteczka
jeta72 02.10.2013 11:13
pyszne ciasteczka :-)
Wafelek2601 20.05.2013 16:38
Takie ciasteczka lubię
IKrakowianka 12.02.2013 22:45
przepyszne ciastka
ajres 29.06.2012 21:42
super
ewelinapac 05.06.2012 11:57
świetne
Anna146 20.08.2011 18:53
fajnie wyglądają
Karolina69 22.07.2011 08:41
fajne
Sylwia56
Sylwia56 29.06.2011 10:11
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat