Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka dyniowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 0,5 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 16 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
puree 3/4 szklanki
margaryna pół kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka dyniowe

Kroki postępowania

1

Puree: dynię gotujemy około 20 minut i studzimy. Ugotowaną i wystudzoną dynię przekładamy do blendera i miksujemy na puree.

Krok 1 - Kruche ciasteczka dyniowe foto
2
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, przyprawy, i puree z dyni. Wyrabiamy z tego ciasto, wałkujemy na średnią grubość i wykrawamy foremkami różne kształty. U mnie zrobiło się jesiennie bo ciasteczka były w kształcie liści.
Krok 2 - Kruche ciasteczka dyniowe foto
3

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 15-20 min.

Krok 3 - Kruche ciasteczka dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa 02.10.2023 15:30
Puree z 1 ,ale jakiej wielkosci dyni? Z 2kg? z 8kg? co to za przepis?
Doradca Smaku 03.10.2023 05:56
Informacja o ilości puree dodana do przepisu.
Zniesmaczona 10.09.2022 15:02
Przepis - porażka. No chyba że ta dynia była wielkości pomidora, bo nawet prz półtora szklanki gęstego puree ciasto jest zbyt rzadkie i nie da się zagnieść
Malinka 23.12.2012 20:15
Nigdy takich nie jadłam, fajny przepis.
-Natka- 30.10.2012 20:29
piękne żółciutkie listeczka! mniam!
Poison1988 30.10.2012 15:47
Nie tylko kruche ale też jesienne te ciasteczka :) Świetnie się prezentują :)
Magula 30.10.2012 13:06
fajne ciasteczka, też jestem ciekawa ich smaku
manaika 30.10.2012 11:36
ciekawa jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak