Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka (do wycinania)
Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło, 2 żółtka, cukier wanilinowy i cukier puder. Ciasto dokładnie, ale szybko zagniatamy.
Gotowe wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie ciasto chłodziło się dłużej).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasteczka wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na 3-5 mm. A następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika (średnio około 7-12 minut, ale doradzam sugerować się wyglądem ciasteczek).
Uwaga! Najlepiej robić ciasteczka w partiach wyciągając po kawałku ciasta z lodówki do rozwałkowania i wycinania. Jeśli jednak chcemy zrobić większą porcję na raz polecam później włożyć wycięta ciasteczka na parę minut do lodówki w celu schłodzenia, aby wzory nie rozlały się nam podczas pieczenia. Ciasto kruche „lubi” chłód.
Po upieczeniu ciasteczka można również dowolnie zdobić, np. barwnikiem w spray.