Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka
Grzebyki:
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na całej długości dłuższego boku nakładamy marmoladę i zwijamy w rulon. Sklejamy boki. Nożem tniemy rulon na odcinki około 5 cm. nacinamy je delikatnie z jednej strony i lekko zawijamy.
Kwiatuszki:
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła od literatki lub szklanki. Brzegi koła nacinamy w 5 miejscach i zawijamy do środka ciasto, by powstały płatki. Na środek nakładamy marmoladę. Pieczemy.
Rogaliki.
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.
Są to najprostsze ciastka, bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Długo zachowują świeżość. I co najważniejsze-ZAWSZE SIĘ UDAJĄ!!