Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 200 dag
mąka 1/2 kg
proszek do pieczenia 1 opakowanie
ocet 1 łyżka
cukier puder 3-5 łyzek
sok z cutryny lub limonki 2-3 łyżki
barwnik spożywczy 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Do miski wrzucam żółtka, proszek do pieczenia, margarynę, cukier puder oraz część mąki. Wszytko razem miksuję aż w misce zrobią się okruszki , mąka z margaryną utworzą wilgotne okruchy.
Moja mama kroiła nożem ja wolę mikser jest o wiele szybciej.

Kolejnym etapem jest wyrobienie jednolitej masy podczas gdy ugniatamy dodajemy końcówkę mąki tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. na sam koniec dodajemy 1 łyżkę octu i nadal ugniatamy
w razie potrzeby dodajemy mąkę.
ciasto owijamy w folię i do lodówki na 1 godzinką:)

I po godzince zaczyna się najlepsza zabawa dla dzieci.
wałkujemy i wycinamy fantastyczne wzorki jakie tylko naszym pociechom przyjdą do głowy, lepimy ludziki i wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. pieczemy w 180 st około 10 minut
jak się zarumienią będą gotowe.


Jak gotowe ciasteczka troszkę ostudzone,córki malowały lukrem zabarwionym kolorowymi barwnikami. Pychotka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak