Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
ciastko 1 szkl.
cukier puder 1/2 szkl.
margaryna palma 1,5 kostki
jajko 5 szt.
śmiatana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 ŁYŻECZKI
cukier wanilinowy 1 opakowanie
smalec 1 łyżka
DODATKOWO:
krem czekoladowy
dżem truskawkowy
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Mąkę wysypujemy na blat. Robimy wgłębienie, dodajemy jajka, pokrojoną w kostkę margarynę, cukry, proszek do pieczenia, śmietanę i smalec. Wyrabiamy ciasto kruche. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na grubość ok. pół cm i literatką wykrawamy kółeczka. Wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż ciasteczka będą rumiane). Wystudzone przekładamy dżemem lub kremem czekoladowym. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 19.12.2012 21:58
pycha!
gabi162825 19.12.2012 21:28
super
IwonaKa 19.12.2012 20:42
takie ciasteczka lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak