Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka orkiszowa 2 szklanki
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 sztuki
masło 200 g
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Piana

białko 3 sztuki
sól 1 szczypta
galaretka malinowa 1 opakowanie

Owoce

jabłka 5 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 cała puszka
galaretka cytrynowa 1/2 opakowania

Dodatkowo

płatki migdałowe wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i wbić trzy żółtka.
Krok 1 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
2
Dodać chłodne pokrojone masło i wsypać kardamon.
Krok 2 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
3
Zagnieść na jednolite ciasto i dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
4
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na to rozłożyć 2/3 ciasta. Podpiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Chłodne ciasto posypać bułką tartą.
Krok 4 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
5
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, a następnie wymieszać z galaretką cytrynową. Rozłożyć na spodzie ciasta.
Krok 5 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
6
Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli, a potem zmiksować z galaretką malinową. Rozłożyć pianę na jabłkach
Krok 6 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
7
Brzoskwinie z puszki odsączyć z zalewy i położyć na pianie.
Krok 7 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
8
Następnie na brzoskwinie poskubać resztę ciasta oraz posypać płatkami migdałowymi.
Krok 8 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 - 50 minut.
Krok 9 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Kruche brzoskwiniowo - jabłkowe z kardamonem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 30.10.2015 16:08
pyszne ciasto
Monika-twin 30.10.2015 13:34
FAJNE CIASTO.
Aannkaa82 30.10.2015 11:22
Ciekawe ciacho, na pewno smaczne.
as28 30.10.2015 10:49
chętnie bym spróbowała
Krzysztof15 30.10.2015 09:11
palce lizac
Mniam 30.10.2015 08:58
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Ciasto z charakterem :)
adelajda 30.10.2015 07:35
Pyszne ciacho :)
Stenka 30.10.2015 07:34
smaczne ciasto
Maridka19 30.10.2015 07:07
Pyszne ciasto :)
Franciszek 30.10.2015 01:10
dobre do kawy
Rogalik 29.10.2015 22:15
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak