Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z masą porową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 30 dag
masło 15 dag
kwaśna śmietana 1/3 szklanki
jajko 1 szt

Składniki na nadzienie

por 2 szt
masło 2 łyżki
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z masą porową

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Mąkę posiekać z masłem i jajkiem dodając po trochę śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odstawić w chłodne miejsce.
Wykonanie:
Pory dokładnie umyć, cienko pokroić i udusić na maśle. Pod koniec duszenia dodać jajka i przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Kruche babeczki z masą porową foto
2
Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać odpowiednie do foremek krążki.
Krok 2 - Kruche babeczki z masą porową foto
3
Oblepiać wcześniej wysmarowane tłuszczem foremki.
Krok 3 - Kruche babeczki z masą porową foto
4
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec na złoty kolor. Następnie wyjąć z pieca foremki, napełniać nadzieniem, ponownie podpiec i podawać na ciepło.
Krok 4 - Kruche babeczki z masą porową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.04.2015 19:24
wytrawnie :)
Grazyna0211 25.04.2015 15:52
pyszna przekąska
mysza75 25.04.2015 11:41
pyszne babeczki do schrupania bardzo lubię por
Mniam 25.04.2015 08:26
Bardzo smaczna i oryginalna przystawka.
Ada-Gaba 24.04.2015 22:22
fajny pomysł
RenataZ-et 24.04.2015 21:18
świetna pasta
halina17 24.04.2015 20:30
Dobre babeczki.
IZABELA29 24.04.2015 18:59
takich nie robiłam fajna przystawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak