Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z malinami i bezą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 120 gram
mąka pszenna 300 gram
żółtko jajek 3 sztuki
kwaśna śmietana 3 łyżeczki
cukier puder 6 łyżek
Nadzienie:
białko 3 sztuki
cukier puder 10 łyżek
maliny świeże 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z malinami i bezą

Masło posiekać z mąką, wbić żółtka, dodać śmietanę i cukier puder, wyrobić szybko gładkie, jednolite ciasto i wstawić je do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie nastawić piekanik na 170 stopni, z ciasta uformować wałek i podzielić go na 12 równych części. Foremkę do muffinów wysmarować masłem i wyłożyć paskami papieru do pieczenia (by potem latwo było wyjąć babeczki) i każde gniazdko dokładnie wyściełać ciastem - wychodząc trochę ponad brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut, wyjąć blaszkę i odstawić na bok.

Z białek ubić pianę, a kiedy będzie sztywna ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier puder, ubijać, aż masa będzie sztywna i lśniąca.

Maliny delikatnie rozgnieść widelcem w misce i wypełnić nimi miseczki, zostawiając małą przestrzeń. Na każdą babeczkę nałożyć porcję bezy (można to zrobić za pomocą rękawa lub woreczka) i wstawić całość do piekarnika.

Piec w 170 stopniach około 10 minut, po czym suszyć w piekarniku w 50 stopniach przez 30 minut.

Wyjąć z piekarnika i położyć babeczki na kratce, by przestygły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak