Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z cytrynową masą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2,5 szkl
margaryna 25 dag
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 5 szt
jajko 1 szt

MASA

masło 12,5 dag
margaryna 12,5 dag
jajko 3 szt
cukier 12 dag
cytryna 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z cytrynową masą

CIASTO KRUCHE:
mąkę posiekac z cukrem, dodać żółtka, jajko, cukier i szybko zagnieść. Włożyc do lodówki do schłodzenia.
Rozwałkowac placek na grubośc ok 1/2 cm. Foremki ustawić obok siebie, na wałku przenieśc ciasto na foremki i wcisnąć je dłonią, odciąć skrawki. foremki dokładnie wylepić ciastem.
Upiec na złoty kolor. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i przestudzić, napełnić kremem cytrynowym.
KREM CYTRYNOWY;
jajka z cukrem ubić na parze na gęstą masę i ostudzić, dalej ją ubijając. Utrzeć tłuszcz i dodawać do niego ubite jajka po łyżce nie przerywając ucierania, aż masa będzie jednolita i pulchna.
Ze sparzonych cytryn wycisnąć sok i stopniowo połączyć z masą.
Napełnione masą babeczki przyozdobić cząstkami plasterków z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak