Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z budyniem i jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
mielone migdały 50 g
margaryna 250 g
cukier puder 1 garść
śmietana 12% 2 łyżka
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0,5 l
jabłka 3 szt
cynamon Prymat 1 łyzka
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z budyniem i jabłkami

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

Migdały mielimy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy i cukier puder.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

Mieszamy je z łyżką cukru i cynamonem.

Podsmażamy na suchej patelni aż wyparuje z nich woda.

Odstawiamy do przestudzenia.

Wysmarowane tłuszczem foremki na muffinki wykładamy cienką warstwą ciasta (rozwałkowaną na około 0,5 cm) w taki sposób aby ciasto wystawało po bokach.

Do każdej babeczki nakładamy po kopiastej łyżeczce budyniu oraz łyżce podsmażonych jabłek.

Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy nieco większej niż otwory foremek.

Przykrywamy górę babeczek i mniejszą foremką odkrawamy nadmiar ciasta.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 03.01.2013 16:48
doskonałe:)))
Joanna83 23.11.2012 23:55
Ale ładna babeczka :)
manaika 23.11.2012 19:08
super!
Agnieszka91 23.11.2012 19:04
super babeczki
mufinka79 23.11.2012 18:27
smakowite babeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak