Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki pod bezą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
jaja 2
cukier wanilinowy
mąka kukurydziana 1/2 łyżeczki
sól szczypta
ocet 10 % 1/2 łyżeczki
cukier puder 100 g
brzoskwinia

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki pod bezą

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, masło, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Kokilki wysmarować delikatnie masłem i wyciąć krążki w rozwałkowanym cieście. Krążki wkładamy do kokilek i dociskamy do spodu i boków foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 12 minut. W tym czasie przygotujemy bezę. Do białek wsypać cukier puder i ubijać aż powstanie sztywna piana, dodać wtedy mąkę kukurydzianą i ocet, dalej ubijać by wszystko połączyć. Po upieczeniu babeczek ostudzić je trochę i nałożyć do nich pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię lub inny owoc. Przygotowaną wcześniej bezę (pianę z białek) włożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki przykrywając owoce. Wierzch posypać cukrem pudrem z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C na 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 20.11.2013 22:52
pyszności , ślinka cieknie
natalia.doradca 12.11.2013 20:00
Super wyglądają:)
as28 12.11.2013 19:16
mniam mniam
Melania 12.11.2013 19:00
Wspaniale wyglądają :)
gusia1000 12.11.2013 18:53
Niebo w gębie.
sanielcia 12.11.2013 18:21
super przepis
iwi 12.11.2013 17:57
Świetne te babeczki
nutellla 12.11.2013 17:54
bardzo fajne
Megg 12.11.2013 17:49
rewelacyjne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak