Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną.
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm (formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto (masa jest dość rzadka i taka ma być).
3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona.
4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami melisy cytrynowej i kwiatami. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego życzę.