Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tartę upiekłam dla mojej rodziny, tak po prostu od serca i to w środku tygodnia. Chciałam im zrobić słodką przyjemność i mi się udało, byli zaskoczeni i zachwyceni. Kruche ciasto, pyszne śmietankowe nadzienie i do tego bita śmietana...skusicie się? Zapewniam, że warto ją upiec.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    4 łyżki

Nadzienie:

  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    330 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • cukier puder

    4 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

Śmietanka:

  • śmietana kremowa 30%

    250 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

    4 łyżki

Do dekoracji:

  • listki melisy

    2 sztuki
  • kwiaty jadalne

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm (formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto (masa jest dość rzadka i taka ma być).

3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona.

4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami melisy cytrynowej i kwiatami. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma o średnicy około 25 cm. Proszku do pieczenia do ciasta ma być płaska łyżeczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.07.2018 23:11
Śliczna i smaczna.
Babeczka35 03.07.2018 06:49
Dziękuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat