Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną.

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tartę upiekłam dla mojej rodziny, tak po prostu od serca i to w środku tygodnia. Chciałam im zrobić słodką przyjemność i mi się udało, byli zaskoczeni i zachwyceni. Kruche ciasto, pyszne śmietankowe nadzienie i do tego bita śmietana...skusicie się? Zapewniam, że warto ją upiec.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 1.5 szklanki
masło lub margaryna 10 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 4 łyżki

Nadzienie:

jajko 2 sztuki
śmietana 18 proc 330 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 szczypta
cukier puder 4 łyżki
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka

Śmietanka:

śmietana kremowa 30% 250 mililitrów
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo:

mąka pszenna 4 łyżki

Do dekoracji:

listki melisy 2 sztuki
kwiaty jadalne 4 sztuki

Porada

Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma o średnicy około 25 cm. Proszku do pieczenia do ciasta ma być płaska łyżeczka.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną.

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm (formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto (masa jest dość rzadka i taka ma być).

3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby nie uszkodzić, najlepiej, żeby była bardzo dobrze wystudzona.

4. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder według uznania i dokładnie ubijamy. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy według uznania bitą śmietaną, listkami melisy cytrynowej i kwiatami. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2018 23:11
Śliczna i smaczna.
Babeczka35 03.07.2018 06:49
Dziękuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak