Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa półtorej szklanki
cukier pół szklanki
masło lub margaryna 15 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
śmietana 18 proc 1 łyżka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
śliwki około 30 dag
białko pół sztuki
cukier 1-2 łyżki
cynamon według uznania
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu.

1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem,na cieście zrobić około 5 cm brzeg,następnie lekko docisnąć go do ciasta.
2. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy,przekrawamy i usuwamy pestki,następnie kroimy je na mniejsze części i układamy na cieście.
3. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.Ciasto oprószamy cynamonem według uznania.
4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 20.08.2015 11:00
Dziękuję i zapraszam:)
Wacław 20.08.2015 10:01
pyszna Twoja tarta ,mniam :-)
Zdzisław 20.08.2015 09:40
takie słodkości lubię
olkaaa 20.08.2015 07:59
brzmi kusząco
gusia1000 20.08.2015 00:15
Pyszne ciasto.
Malinka 19.08.2015 23:02
Bardzo apetycznie się prezentuje!
irenka 19.08.2015 21:05
fajny przepis,na pewno pyszne ciacho
Wiktoria29 19.08.2015 20:40
musiałam być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak